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Medicaid Payments to Direct Care Workers in  

Long-term Services and Supports (LTSS) Settings 

Frequently Asked Questions 
Overview 

On April 15, 2020, Governor Asa Hutchinson announced that the Centers for Medicare and Medicaid 
Services (CMS) had approved Arkansas Medicaid’s request due to the COVID-19 public health 
emergency to make additional payments to direct care workers who provide long-term services and 
supports (LTSS) in institutional and noninstitutional settings. These payments will be made through the 
worker’s employer for the period April 5 through May 30, 2020.  The employer must be a Medicaid-
enrolled provider. 

On April 16, the Department of Human Services (DHS) released guidance and the necessary reporting 
forms to employers.  The link to those resources can be accessed at 
https://humanservices.arkansas.gov/resources/response-covid-19  

DHS will continue to response to Frequently Asked Questions (FAQs) and update these periodically. 

 
 4/17/2020 
 

Q 1: How often do we need to submit the provider report for reimbursement? 

Response: Provider report form may be submitted weekly or in accordance with the provider’s payroll 

schedule. 

Q 2: Will the payments to the provider be in the form of a check or EFT? 

Response: Providers will receive payment the same way as received with claims. 

Q 3. Are these payments subject to FICA and other applicable taxes? 

 

Response: Yes. This is taxable just like other income to worker. 

 

https://humanservices.arkansas.gov/resources/response-covid-19
https://humanservices.arkansas.gov/resources/response-covid-19


Q 4. Many CNAs work shifts that are 7.5 hours a day = 37.5 hours a week to be considered a FTE. Our 
state minimum staffing shifts are in statute, most facilities follow those precisely, and FTE matches our 
PBJ reporting. Will these workers qualify as full time? 

Response: Yes, they would qualify. 

 

Q 5. Official state interpretation that the direct care worker wage payments (and any future non-direct 
care worker wage payments) are NOT gross receipts (as defined AR Code § 20-10-1601 (3)) for purposes 
of the Quality Assurance Fee (QAF). Does this apply to new payments? 

 

Response:  Yes, they are treated the same way. 

 

Q 6. Official CMS interpretation that excluding the direct care work wage payments (and any future non-     
direct care worker payments) from gross receipts for purposes of determining the QAF each facility 
owes is NOT a violation of s. 1903(w) or related CMS regulations on provider tax. Does this apply to new 
payments? 

 

Response: Yes, they are excluded. 

 

Q 7. Are nurse aides who are students that have not yet passed the CNA exam (because the sites are 
closed due to COVID), but are working in the facility on the floor as CNAs eligible?  

 

Response: If they are providing direct care for which they are being paid, then they are covered. Clinical 
hours would be excluded. 

 

Q 8. Are LPN medical records nurses eligible? Some of them are working on the floor during this time, 
especially in COVID positive buildings.  

 

Response: Any hours spent providing direct patient care should be included. Administrative hours would 
not be included. 

 

Q 9. Are RN directors of nursing eligible?   

 



Response: Any hours spent providing direct patient care should be included. Administrative hours would 
not be included. 

 

Q 10. What about child support and wage garnishments?  

 

Response: Yes 

 

Q 11. If a facility has a positive test in the middle of a week, is that entire week considered at the COVID 
positive rate? Or is not considered until a full week? 

 

Response: Yes, it will increase the rate for the entire week 

 

Q 12. For PBJ purposes, salaried employees are only allowed to be counted for 40 hours. If a facility has 
a salaried administrative employee who works, the floor above and beyond their 40 hours the facility 
can’t count them for PBJ. Can the facility count those above and beyond hours for the bonus payments? 

 

Response: Any hours spent providing direct patient care should be included. Administrative hours would 
not be included. 

 

Q 13. How are direct care workers defined for assisted living? (what positions?) 

 

Response: A direct care worker is a staff member who is providing face-to-face care assisting with ADL’s 
or administering medications and treatments. 

 

Q 14. What about agency staff that are contracted but working full time direct care in the facility?  

 

Response: The provider should include them in the report and pass through payment to the agency staff 
through their agency 

 

Q 15. Can facilities make these payments with their normal pay cycles bi-weekly?  

 



Response: Yes 

 

Q 16. What about contracted speech, occupational and physical therapists in nursing homes?  

 

Response: If a therapist is billing Medicaid, individually, they will not qualify. 

 

Q 17. What if a CNA works full time at one facility and part time at another facility? 

 

Response: Both facilities will submit separate reports and they would qualify from both 

 

Q 18. Should these payments be taxed as bonus or regular payroll? 

 

Response: DHS considers this part of your regular payroll and your financial representative should be 
consulted for this decision. 

 

4/16/2020 

 

Q1.      Would a city owned home health provider qualify for the home worker incentive pay? The 
question came up during the home health provider call.  I thought they would as we are a state entity 
and our staff qualify.  

 

Response: If they are a current enrolled Medicaid Provider. 

 

Q2. On this press release, “Governor Hutchinson Announces CMS Approval of Additional Pay For Eligible 
LTSS Direct Care Workers Due to COVID-19 Emergency” does this include DMEs that provide in home 
care/delivery of vents, oxygen and more to aid those diagnosed with COVID-19 or being treated with the 
similar symptoms?  

 

Response: No  

 

Q3.  Who is eligible for these payments?  



 

Response: 

 The payments are for direct care workers in LTSS settings. These include: 

• Registered Nurses 

• Licensed practical nurses/Licensed vocational nurses 

• Nurse aides/techs/assistants 

• Personal care aides assisting with activities of daily living 

• Home health aides assisting with activities of daily living 

• Direct care workers providing services under home and community-based waivers 

• Intermediate Care Facility direct care staff members including those that work for a 

state-run Human Development Center 

• Assisted Living direct care staff members 

• Therapists employed in one of the eligible service providers 

 

The employers are Medicaid-enrolled providers that are: 

• Public and Private Intermediate Care Facilities 

• Public and Private Nursing Facilities 

• Home Health Agencies 

• Personal Care Agencies 

• Hospice 

• Assisted Living Facilities 

• Residential Care Facilities 

• Psychiatric Residential Treatment Facilities 

• AR Choices Waiver Adult Day Health Providers, Adult Day Service Providers, Adult Family Home 
Providers, Attendant Care Providers, and Respite Care Providers 

• Living Choices Waiver nursing, personal care and attendant care providers 

• CES Waiver Supportive Living and Respite Providers 

 

Q4.   What is the payment structure? 



 

Response:  The base payment amount applies to workers in settings in which there are no COVID-19 
positive clients: 

A) work 20-39 hours per week--$125.00 

B) work 40+ hours per week--$250.00 

C) work a regularly planned split shift schedule that overlap weeks that equal or exceed 150 hours per 
month, not including overtime--$250.00/week 

 

If a client has tested positive for COVID-19, the direct care workers in that facility or home and 
community-based setting, will receive an enhanced payment as follows: 

A) work 1-19 hours per week--$125.00 

B) work 20-39 hours per week--$250.00 

C) work 40+ hours per week--$500.00 

D) work a regularly planned split shift schedule that overlap weeks that equal or exceed 150 hours per 
month, not including overtime--$500.00/week 

  

Q5. For base and tiered payments, what if their hours vary each week?  One week they might work 15 
hours and the next 40 plus hours. 

 

Response:  We recognize some workers are on split shift schedules.  Therefore, those who work a 
regularly planned split shift schedule that overlaps weeks that equal or exceed 150 hours per month, not 
including overtime, are considered full-time workers and qualify for the highest amount. 

 

Q6. How do we get the money? 

 

Response:  Workers will receive the additional payments through their employer.  The link to those 
resources can be accessed at https://humanservices.arkansas.gov/resources/response-covid-19  

  

Q7. When and how will the payments be made? 

 

Response: The Division of Medical Services (DMS) will make payments on a weekly basis to an employer 
the week after the employer files for payment.  The payments are retroactive to April 5 (week 1).  The 



necessary forms and guidance were released on April 16 (week 2).  Assume that the employer filed its 
report by Close of Business (COB) on Wednesday, April 22 for week 1 and week 2.  The payment would 
be made to the employer on the following Friday (May 1st) 

 

Q8.  How will DHS know how much to pay the provider?  

  

Response: The employer must complete the report which details the number of workers of full-time and 
part-time workers and whether a COVID-19 positive client was being treated.  DHS will determine the 
total payment to the employer. 

  

Q9. I am a home health physical therapist for Baptist here in Little Rock.  After listening to and reading 
the press release from Governor Hutchinson today it looks like I am in a setting (home health care) that 
would qualify for his new executive order but there was nothing stating physical therapist.  Would you 
be able to let me know if physical therapist is included in this order? 

 

Response: Therapists will be included in this payment if they are employed by or contracted by an 
eligible Medicaid provider or a staffing agency used by the provider. 

  

Q10: Are dialysis technicians eligible for the payments? 

Response: This payment is directed to direct care workers, which include technicians, who are providing 
long term services and support in either a facility or home and community-based setting.  

 

Q11. I listened with interest today as the Governor and you announced the incentives for direct care 
workers. If I understood you correctly, you also stated that there is another “round” of assistance that 
may be available for other workers. I believe you mentioned hospital laundry workers, janitors, etc. I 
respectfully request that you consider adding for this incentive round, the Medicaid targeted case 
managers, as they are still doing face-to-face assessments, reassessments, monitoring, and linkage to 
community resources.   

 

Response:  Please know that the Governor’s Steering Committee has approved a recommendation on 
non-direct care workers and separate guidance will be issued in the near future. 


